Francuska predstavnica na Evrosongu: Osjećam se Srpkinjom

GS
Foto: Vikipedija

Prema kladionicama je druga na listi favorita za pobjedu, a na prvom mjestu nalazi se predstavnici Italije.

Dvadesetsedmogodišnja autorka, kompozitorka i pjevačica Barbara Pravi je predstavnica Francuske na Evrosongu u Roterdamu sa pjesmom “Voilà”. Interesantno je Barbarino porijeklo - njeno prezime je Pjević, a umjetničko ime “Pravi” preuzela je kao srpsku riječ, povukavši paralelu sa izrazom “authentic”.

Rodila se i odrasla u Parizu, i počela je da pjeva sa 6 godina uz oca, koji je svirao bendžo i gitaru. Njen deda s majčine strane je iz Irana, a s očeve iz Srbije, pa je umjetničko prezime Pravi uzela u čast svog dede iz Srbije:

“Osjećam se Srpkinjom zato što volim svoga dedu. Volim istoriju svoje porodice. Osjećam se Irankom jer volim njihovu poeziju”, rekla je Barbara za sajt “Wiwibloggs".

Podsjetimo, ova pevačica već ima pjesmu koja se zove “Deda” i iako je pjeva na francuskom jeziku, riječ “deda” izgovara na srpskom.

 

Barbara prvi put nastupa na Evrosongu, ali joj ovo nije prvi susret s ovim takmičenjem, jer je 2019. i 2020. napisala pjesme koje su predstavljale Francusku na Euroviziji mladih. Prepoznatljiva je po aktivnostima na polju osnaživanja žena, a singl “Voilà” predstavlja priču o njenim snagama i slabostima u isto vrijeme, pozivajući nas da zaigramo u ritmu valcera.

Barbara Pravi postala je jedno od vodećih imena francuske šansone i njen stil podsjeća na mješavinu muzike čuvene šansonjerke Edit Pjaf i moderne pjevačice Zaz. Zbog svog talenta za pisanje tražena je u muzičkim krugovima, pa je sarađivala i sa velikim brojem izvođača kao što su Janik Noa, Džuli Zenati, Čimene Badi, pa i za Džejdena Smita, sina glumca Vila Smita.

Osim muzike, bavi se i glumom, pa prije pet godina debitovala u pozorištu u francuskom mjuziklu “Un été 44" i pojavila se u filmu “La Sainte Famille”.

Evrosong 2021. održava se u Roterdamu i sastoji se od dva polufinala koja će se održati 18. i 20. maja, a finale ćemo gledati 22 maja, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana