Vulkan je raznio ostrvo, a onda stvorio novo

Agencije
Vulkan je raznio ostrvo, a onda stvorio novo

Lateiki je bilo ostrvce u arhipelagu Kraljevine Tonga, izrastao iz okeana 1995. godine tako što je s dna provreo podmorski vulkan. Prošlog mjeseca taj podvodni vatromet odlučio je da je vrijeme za eksplozivno preuređenje. Erupciju na jugozapadu Tihog okeana prvi je put prijavio jedan domaći brod 14. oktobra.

Geološka služba Tonga zatim je pretražila satelitske snimke i primijetila da je podrhtavanje pod Lateikijem počelo dan ranije. Tokom sljedeće sedmice razni brodovi, avioni i sateliti naizmjenično su viđali da se s ostrva podiže pepeo. Do 1. novembra sve je bilo gotovo, Lateikija više nije bilo, do posljednjih ostataka progutalo je vulkansko proključalo ždrijelo.

Taj gubitak tonganske teritorije bio je kratkotrajan. Brzo kao što se Lateiki samouništio, ponovo se rodio kao novo ostrvo, jedino što je bio smješten stotinjak metara zapadnije. Novi Lateiki, dug 400 i širok 100 metara, gotovo je četiri puta veći od starog. Lateiki je inače vrlo iskusan u vulkanskim mejkoverima. Neke njegove erupcije navodno su stvorile prolazna ostrva u 18. i 19. vijeku, kao i one iz 1967. i 1979. Do 1995. godine ova su ostrva trajala nekoliko mjeseci prije nego što su ih talasi progutali. Podmorski vulkanizam može biti težak za proučavanje i promatranje. Ali Lateikijevi ciklusi smrti i rađanja pružaju naučnicima podatke o prirodi magmatskih procesa. Uz najmodernije satelitske tehnologije, oni se mogu pratiti bolje nego ikad prije. "Vidjeti da se ovaj proces događa u našem životu prilično je spektakularno", rekla je Janin Kripner iz Globalnog programa vulkanizma Instituta Smitsonian.

Ostrvo je smješteno na pola puta između ostrva Kao i Late. Od ranije je poznat kao Metis Šoal i zapravo je tek jedan iz velike porodice vulkana. Iznikao je na vulkanskom luku Tonga-Kermadek, pukotini dugoj 1740 kilometara koja označava mjesto gdje se pod australsku ploču podvlači pacifička ploča. Ova titanska tektonska bitka dovela je do stvaranja mnoštva vulkana na jugoistoku Tihog okeana, od sjevernog otoka Novog Zelanda do sjevernog vrha tonganskog arhipelaga. U septembru je izbio neimenovani vulkan uzduž tog luka, proizvevši ploveće površine jednog San Francisca. Drugim riječima, Lateiki je tek najnovija vatrena fontana na tom luku. Sposobnost Lateikija da se pomiče može se činiti čudnom. No, novi vulkanski otvori mogu se pojaviti bilo gdje duž tri kilometra uzduž površine vulkana i stvoriti nova ostrva na različitim mjestima.

"Pomalo sam iznenađen što je staro ostrvo potpuno nestalo", rekao je Ed Venzke, koji taj vulkan prati u okviru Globalnog programa vulkana. Ostrvo iz 1995. godine dijelom je erodirano talasima u posljednjih četvrt vijeka, ali se svejedno opiralo potpunom uništavanju jer je bilo napravljeno od čvrstih nakupina stvrdnute lave.

Još je prerano prognozirati koliko će dugo trajati novi Lateiki, rekao je Brad Scotot, vulkanolog iz Novog Zelanda. Bez detaljnog pregleda izbliza nemoguće je reći koliko bi bilo lako moru ili novoj vulkanskoj erupciji da ga uništi. Havre, još jedan podvodni vulkan iz tog vulkanskog luka, eruptirao je 2012. godine, proizvevši plovućac koji je prekrio 400 četvornih kilometara. Ali nije nastalo nikakvo ostrvo, jer je plovućac, koji nastaje kad se lava brzo ugasi u morskoj vodi i zarobi plin, plutajući, odnosno nije ljepljiv i lako se raziđe. .
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana