Vještačka inteligencija važna za sajber zaštitu

Srna
Vještačka inteligencija važna za sajber zaštitu

BANjALUKA - Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Almir Badnjević naglasio je važnost vještačke inteligencije za sajber i zaštitu komunikacionih mreža.

Badnjević je ukazao da vještačka inteligencija može unaprijediti bezbjednost kroz detekciju i prevenciju prijetnji u realnom vremenu, analizom velikih količina podataka kako bi identifikovala neobične aktivnosti koje ukazuju na potencijalne napade, saopšteno je iz Agencije.

On je istakao i koliko je bitno da su podaci strukturisani, jer za razliku od nestrukturisanih, omogućavaju lakšu analizu i obradu, što rezultuje tačnijim i bržim donošenjem odluka.

Učestvujući u "Jahorina ekonomskom forumu", Badnjević je naglasio važnost vještačke inteligencije za potrebe klasifikacije i predikcije, te da se ovi alati koriste za analizu podataka kako bi se unaprijed predvidjeli trendovi i donijeli zaključci, što doprinosi efikasnosti rada Agencije.

Prema njegovim riječima, Agencija omogućava korištenje algoritama vještačke inteligencije za prepoznavanje lica i otisaka prstiju iz baza podataka, što doprinosi implementaciji cilja Dva EU Digitalne strategije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana