U Španiji "astronomska lutrija": Tri pomračenja Sunca za tri godine

Tanjug
Foto: Ilustracija

MADRID - Dva potpuna pomračenja Sunca i jedno prstenasto pomračenje Sunca desiće se u Španiji od 2026. do 2028. godine, što je španski list El Pais nazvao "astronomskom lutrijom" zbog broja turista koje će te pojave privući.

Dva potpuna pomračenja desiće se dva leta zaredom, što je nevjerovatan fenomen, jer se inače na istom mjestu uglavnom dešava jednom u 400 godina, a prvo se će biti 12. avgusta 2026. godine.

 "To je sljedeće potpuno pomračenje na svijetu, prvo u Evropi od 1999. godine i Španija je jedina zemlja iz koje će ono moći sigurno da se vidi", rekao je Alehandro Sančes, istraživač na Odjeljenju za fiziku Zemlje i astrofiziku na univerzitetu u Madridu.

Sljedeće potpuno pomračenje će biti 2. avgusta 2027. godine i trajaće malo duže, a moći će da se vidi na obalama Malage, Granade i Almerije, kao i u Egiptu i Maroku.

Prstenasto pomračenje Sunca je pojava u kojoj je Mjesec između naše planete i Sunca, ali u najdaljoj poziciji od Zemlje, te pravi jasno vidljiv "prsten" od Sunca, a desiće se 26. januara 2028. godine.

 "Ovo će biti kao da smo domaćin Svjetskog kupa, ali sa velikom razlikom da će nepredvidivi vremenski uslovi značiti da ne znamo gdje će biti održano finale do nekoliko sati prije početka. I svi će željeti da ga vide", rekao je Sančes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana