У Шпанији "астрономска лутрија": Три помрачења Сунца за три године

Танјуг
Foto: Илустрација

МАДРИД - Два потпуна помрачења Сунца и једно прстенасто помрачење Сунца десиће се у Шпанији од 2026. до 2028. године, што је шпански лист Ел Паис назвао "астрономском лутријом" због броја туриста које ће те појаве привући.

Два потпуна помрачења десиће се два лета заредом, што је невјероватан феномен, јер се иначе на истом мјесту углавном дешава једном у 400 година, а прво се ће бити 12. августа 2026. године.

 "То је сљедеће потпуно помрачење на свијету, прво у Европи од 1999. године и Шпанија је једина земља из које ће оно моћи сигурно да се види", рекао је Алехандро Санчес, истраживач на Одјељењу за физику Земље и астрофизику на универзитету у Мадриду.

Сљедеће потпуно помрачење ће бити 2. августа 2027. године и трајаће мало дуже, а моћи ће да се види на обалама Малаге, Гранаде и Алмерије, као и у Египту и Мароку.

Прстенасто помрачење Сунца је појава у којој је Мјесец између наше планете и Сунца, али у најдаљој позицији од Земље, те прави јасно видљив "прстен" од Сунца, а десиће се 26. јануара 2028. године.

 "Ово ће бити као да смо домаћин Свјетског купа, али са великом разликом да ће непредвидиви временски услови значити да не знамо гдје ће бити одржано финале до неколико сати прије почетка. И сви ће желјети да га виде", рекао је Санчес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана