Sonda “Mariner” 2 prije 57 godina uspješno došla do Venere

Agencije
Sonda “Mariner” 2 prije 57 godina uspješno došla do Venere

Prije 57 godina letjelica “Mariner 2”, koja je bila stvorena za izučavanje Venere, Marsa i Merkura, uspješno je došla do Venere. Lansirana je 27. avgusta 1962. godine i krenula je do Venere, gdje je uspješno stigla 14. decembra i bila na minimalnoj udaljenosti od planete (34.773).

Cilj lansiranja “Marinera 2” bio je da se što bolje upozna Venera, njena atmosfera i sastav planete. Letjelica je uspješno otkrila mnoge značajne podatke, između ostalog, izmjerivši solarni vjetar. Pet godina nakon slijetanja, letjelica “Mariner 5” nastavila je još uspješniju potragu, koja je donijela dosta rezultata.

“Mariner 2” bila je heksagonalnog oblika, sa svega jednim metrom u prečniku glavnog dijela. Odatle su se granali solarni paneli i ostali instrumenti i antene za komunikaciju. Letjelica je posjedovala dva radiometra (za infracrveni) i mikrotalasni dio spektra), senzor za mikrometeorite, senzor za solarnu plazmu i magnetometar.

Na putu do Venere, “Mariner 2” mjerio je solarni vjetar i naelektrisane čestice u njemu. Time je potvrdio istraživanja sovjetske letjelice “Luna 1” iz 1959. godine. Takođe, letjelica je mjerila i prašinu u međuplanetarnom prostoru. Kada je 14. decembra došla do Venere, letelica je skenirala planetu radiometrima, a dobijeni podaci ukazivali su da je ona prekrivena hladnim oblacima, a da joj je površina veoma vruća.

Iako je ovo prva letjelica koja je uspješno došla do druge planete, “Mariner 2” je prekinula rad 27. decembra iste godine, ali je ostala značajna u istoriji izučavanja svemira i same Venere, za sve buduće misije nakon toga.

Nakon programa “Mariner” i drugih brojnih pokušaja, do Venere su letjele i različite letjelice “Venera”, “Vega”, “Magelan”, “Venera ekspres”, “Akacuki” i druge. Za najnovija istraživanja biće zadužena ruska letjelica “Venera-D”, koja će biti lansirana za nekoliko godina, između 2026. i 2033. godine.

Specifikacije

Operator: NASA

Proizvođač:        Jet Propulsion Laboratordž

Tip misije:          Orbiter

Datum lansiranja:        22. avgust 1962.

Kraj misije:         3. januar 1963.

Raketa-nosač: Atlas LV-3 Agena-B

Masa:          202.8 kg

Snaga napajanja: 220 Nj

Vrsta orbite:  Heliocentrična

Periapsis:          105,464,560 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana