Сонда “Маринер” 2 прије 57 година успјешно дошла до Венере

Агенције
Сонда “Маринер” 2 прије 57 година успјешно дошла до Венере

Прије 57 година летјелица “Маринер 2”, која је била створена за изучавање Венере, Марса и Меркура, успјешно је дошла до Венере. Лансирана је 27. августа 1962. године и кренула је до Венере, гдје је успјешно стигла 14. децембра и била на минималној удаљености од планете (34.773).

Циљ лансирања “Маринера 2” био је да се што боље упозна Венера, њена атмосфера и састав планете. Летјелица је успјешно открила многе значајне податке, између осталог, измјеривши соларни вјетар. Пет година након слијетања, летјелица “Маринер 5” наставила је још успјешнију потрагу, која је донијела доста резултата.

“Маринер 2” била је хексагоналног облика, са свега једним метром у пречнику главног дијела. Одатле су се гранали соларни панели и остали инструменти и антене за комуникацију. Летјелица је посједовала два радиометра (за инфрацрвени) и микроталасни дио спектра), сензор за микрометеорите, сензор за соларну плазму и магнетометар.

На путу до Венере, “Маринер 2” мјерио је соларни вјетар и наелектрисане честице у њему. Тиме је потврдио истраживања совјетске летјелице “Луна 1” из 1959. године. Такође, летјелица је мјерила и прашину у међупланетарном простору. Када је 14. децембра дошла до Венере, летелица је скенирала планету радиометрима, а добијени подаци указивали су да је она прекривена хладним облацима, а да јој је површина веома врућа.

Иако је ово прва летјелица која је успјешно дошла до друге планете, “Маринер 2” је прекинула рад 27. децембра исте године, али је остала значајна у историји изучавања свемира и саме Венере, за све будуће мисије након тога.

Након програма “Маринер” и других бројних покушаја, до Венере су летјеле и различите летјелице “Венера”, “Вега”, “Магелан”, “Венера експрес”, “Акацуки” и друге. За најновија истраживања биће задужена руска летјелица “Венера-Д”, која ће бити лансирана за неколико година, између 2026. и 2033. године.

Спецификације

Оператор: НАСА

Произвођач:        Јет Пропулсион Лабораторџ

Тип мисије:          Орбитер

Датум лансирања:        22. август 1962.

Крај мисије:         3. јануар 1963.

Ракета-носач: Атлас ЛВ-3 Агена-Б

Маса:          202.8 кг

Снага напајања: 220 Њ

Врста орбите:  Хелиоцентрична

Периапсис:          105,464,560 км

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана