Ruski “S-500” ruši “nevidljive” avione i satelite

Srna
Ruski “S-500” ruši “nevidljive” avione i satelite

VAŠINGTON - Američki portal “Nešnel interest” ocjenjuje da je novi ruski protivvazdušni sistem “S-500” posebna klasa oružja, bolja od već hvaljenog “S-400”, te da ruši sve što leti brže od pet mahova, a obara i satelite.

Novi ruski sistem može da se suprotstavi naprednim stelt /nevidljivim/ platformama NATO-a.

 “S-500” jedan od najefikasnijih odgovora Moskve na moderne američke “nevidljive” lovce kakvi su “F-35 lajtning dva” i “F-22 raptor”.

Autor članka Mark Episkopos smatra da je “S-500” bolji od prethodnog modela “S-400” i da ima mnogo novih mogućnosti zahvaljujući kojima, po efikasnosti, predstavlja posebnu klasu oružja.

“S-500” ima modernizovane rakete serije “77N6” i može da presreće hiperzvučne krstareće rakete i druge objekte koji lete brzinom većom od pet mahova.

Osim toga, taj sistem može da uništava balističke rakete u poluprečniku od 600 kilometara, i to istovremeno 10 raketnih bojevih glava koje se kreću brzinom od većom od šest kilometara u sekundi.

Prema riječima proizvođača, “S-500” može da ugrozi čak i određene vrste satelita koji lete u nižoj orbiti.

“S-500” zadaje snažan udarac američkom prestižu, tvrde ruski vojni krugovi.

“Naš sistem neutrališe američko ofanzivno oružje i nadmašuje njihove dobro reklamirane sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane”, citira autor članka riječi Pavla Sozinova, generalnog konstruktora koncerna “Almaz-Antej”, gđe se proizvodi “S-500”.

Američki portal “Nešnel interest” napominje da ovaj sistem nije obična zamjena za stariji “S-400”, već dodatna karika u mreži protivvazdušne odbrane Rusije.

Novi sistem namijenjen je zajedničkom funkcionisanju sa starijim sredstvima protivraketne odbrane kao što je “S-300”, a takođe i velikim brojem protivvazdušnih sistema malog i srednjeg dometa, navodi autor.

Protivvazdušni raketni sistem “S-500 prometej” spada u novu generaciju sistema klase zemlja-vazduh.

Prvi primjerci ove godine biće isporučeni ruskoj vojsci, a serijska proizvodnja počinje 2025. godine, navodi “Ruska riječ”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana