Руски “С-500” руши “невидљиве” авионе и сателите

Срна
Руски “С-500” руши “невидљиве” авионе и сателите

ВАШИНГТОН - Амерички портал “Нешнел интерест” оцјењује да је нови руски противваздушни систем “С-500” посебна класа оружја, боља од већ хваљеног “С-400”, те да руши све што лети брже од пет махова, а обара и сателите.

Нови руски систем може да се супротстави напредним стелт /невидљивим/ платформама НАТО-а.

 “С-500” један од најефикаснијих одговора Москве на модерне америчке “невидљиве” ловце какви су “Ф-35 лајтнинг два” и “Ф-22 раптор”.

Аутор чланка Марк Епископос сматра да је “С-500” бољи од претходног модела “С-400” и да има много нових могућности захваљујући којима, по ефикасности, представља посебну класу оружја.

“С-500” има модернизоване ракете серије “77Н6” и може да пресреће хиперзвучне крстареће ракете и друге објекте који лете брзином већом од пет махова.

Осим тога, тај систем може да уништава балистичке ракете у полупречнику од 600 километара, и то истовремено 10 ракетних бојевих глава које се крећу брзином од већом од шест километара у секунди.

Према ријечима произвођача, “С-500” може да угрози чак и одређене врсте сателита који лете у нижој орбити.

“С-500” задаје снажан ударац америчком престижу, тврде руски војни кругови.

“Наш систем неутралише америчко офанзивно оружје и надмашује њихове добро рекламиране системе противваздушне и противракетне одбране”, цитира аутор чланка ријечи Павла Созинова, генералног конструктора концерна “Алмаз-Антеј”, гђе се производи “С-500”.

Амерички портал “Нешнел интерест” напомиње да овај систем није обична замјена за старији “С-400”, већ додатна карика у мрежи противваздушне одбране Русије.

Нови систем намијењен је заједничком функционисању са старијим средствима противракетне одбране као што је “С-300”, а такође и великим бројем противваздушних система малог и средњег домета, наводи аутор.

Противваздушни ракетни систем “С-500 прометеј” спада у нову генерацију система класе земља-ваздух.

Први примјерци ове године биће испоручени руској војсци, а серијска производња почиње 2025. године, наводи “Руска ријеч”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана