Prvi slučaj samostalnog napada “robota-ubice”

Srna
Prvi slučaj samostalnog napada “robota-ubice”

NjUJORK - U Libiji je zabilježen prvi samostalni napad vještačke inteligencije - “robota-ubice” na čovjeka, piše u izvještaju UN koji je “procurio” u javnost.

U izvještaju se navodi da je u martu 2020. godine u sukobu libijskih snaga i jedne odmetnute vojne frakcije autonomna letjelica slijedila ljudsku metu i napala je.

Nema potvrde da je napadnuti vojnik ubijen, ali činjenica da je bespilotna letjelica sama odlučila da napadne dovoljno je zabrinjavajuća.

Brojni stručnjaci i naučnici godinama upozoravaju na takav scenario, te su više puta zatražili zaustavljanje razvoja “robota-ubica”, odnosno robota i tehnologije koja bi na bojnim poljima djelovala potpuno samostalno.

Osim što takvi roboti mogu napraviti greške, te napasti svoju vojsku ili civile, najgori mogući scenario jeste onaj u kome bi se takvi autonomni roboti mogli odmetnuti i udružiti protiv ljudi.

Dron koji je u Libiji korišten napravila je turska vojnotehnološka kompanija “STM”, a riječ je o modelu “kargu dva”, koji je opremljen eksplozivom i može se navoditi prema meti poput kamikaze.

Ali, osim što tim dronom mogu upravljati ljudi, uređaj ima i “visokoefikasni autonomni mod”, te je programiran za napad na mete čak i u slučajevima kad nije povezan sa operaterom sa zemlje, odnosno može se u potpunosti samostalno kretati i napadati.

Zak Kalenborn iz američkog Nacionalnog konzorcijuma za proučavanje terorizma i reagovanje na terorizam pri Univerzitetu u Merilendu ističe da bi to zaista mogao biti prvi slučaj u kojem je dron samostalno napao ljude.

On navodi da nije pouzdan sistem prepoznavanja objekata, a slično razmišlja i njegov britanski kolega Džek Vetling, koji je za televizijsku mrežu “Foks njuz” poručio da rasprava o “robotima-ubicama” mora biti “hitna i važna jer tehnologija i njen razvoj neće čekati da se ljudi dogovore”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana