Први случај самосталног напада “робота-убице”

Срна
Први случај самосталног напада “робота-убице”

ЊУЈОРК - У Либији је забиљежен први самостални напад вјештачке интелигенције - “робота-убице” на човјека, пише у извјештају УН који је “процурио” у јавност.

У извјештају се наводи да је у марту 2020. године у сукобу либијских снага и једне одметнуте војне фракције аутономна летјелица слиједила људску мету и напала је.

Нема потврде да је нападнути војник убијен, али чињеница да је беспилотна летјелица сама одлучила да нападне довољно је забрињавајућа.

Бројни стручњаци и научници годинама упозоравају на такав сценарио, те су више пута затражили заустављање развоја “робота-убица”, односно робота и технологије која би на бојним пољима дјеловала потпуно самостално.

Осим што такви роботи могу направити грешке, те напасти своју војску или цивиле, најгори могући сценарио јесте онај у коме би се такви аутономни роботи могли одметнути и удружити против људи.

Дрон који је у Либији кориштен направила је турска војнотехнолошка компанија “СТМ”, а ријеч је о моделу “каргу два”, који је опремљен експлозивом и може се наводити према мети попут камиказе.

Али, осим што тим дроном могу управљати људи, уређај има и “високоефикасни аутономни мод”, те је програмиран за напад на мете чак и у случајевима кад није повезан са оператером са земље, односно може се у потпуности самостално кретати и нападати.

Зак Каленборн из америчког Националног конзорцијума за проучавање тероризма и реаговање на тероризам при Универзитету у Мериленду истиче да би то заиста могао бити први случај у којем је дрон самостално напао људе.

Он наводи да није поуздан систем препознавања објеката, а слично размишља и његов британски колега Џек Ветлинг, који је за телевизијску мрежу “Фокс њуз” поручио да расправа о “роботима-убицама” мора бити “хитна и важна јер технологија и њен развој неће чекати да се људи договоре”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана