Potrebno uspostaviti standard lunarnog vremena

Srna
Potrebno uspostaviti standard lunarnog vremena

BIJELJINA - Bijela kuća je zadužila Nasu da uspostavi jedinstveni standard lunarnog vremena, s obzirom da globalna konkurencija u istraživanju svemira ubrzano raste.

Kako navode agencije, usred sve većeg globalnog takmičenja u istraživanju Mjeseca, zvanični Vašington je zadužio Nasu da uspostavi jedinstveni standard vremena za Mjesec i druga nebeska tijela.

Ta direktiva ima za cilj da, kako se navodi, “potvrdi vođstvo” SAD u istraživanju svemira i pojednostavi međunarodne norme u vremenu kada se svemirske misije sve više šire.

U memorandumu Bijele kuće za politiku nauke i tehnologije, Nasa je pozvana da sarađuje s drugim vladinim tijelima kako bi se formulisao plan za koordinisano lunarno vrijeme do 2026. godine.

Lunarno vrijeme bilo bi ključno za mjerenje vremena za svemirske letjelice i satelite koji rade u svemiru, gdje gravitacijske sile utiču na percepciju vremena.

Isti sat koji imamo na Zemlji kretao bi se različitom brzinom na Mjesecu - pojašnjavaju u Nasi.

To vrijeme bi odstupalo od zemaljskog vremena, sa lunarnim satovima koji bi gubili približno 58,7 mikrosekundi po zemaljskom danu.

Učesnici Nasinog programa “Artemis”, osmišljenog za vraćanje astronauta na Mjesec i uspostavljanje lunarne baze, naglašavaju hitnost uspostvljanja lunarnog vremena.

Taj program ima za cilj da otvori put za buduće misije na Mars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana