Потребно успоставити стандард лунарног времена

Срна
Потребно успоставити стандард лунарног времена

БИЈЕЛЈИНА - Бијела кућа је задужила Насу да успостави јединствени стандард лунарног времена, с обзиром да глобална конкуренција у истраживању свемира убрзано расте.

Како наводе агенције, усред све већег глобалног такмичења у истраживању Мјесеца, званични Вашингтон је задужио Насу да успостави јединствени стандард времена за Мјесец и друга небеска тијела.

Та директива има за циљ да, како се наводи, “потврди вођство” САД у истраживању свемира и поједностави међународне норме у времену када се свемирске мисије све више шире.

У меморандуму Бијеле куће за политику науке и технологије, Наса је позвана да сарађује с другим владиним тијелима како би се формулисао план за координисано лунарно вријеме до 2026. године.

Лунарно вријеме било би кључно за мјерење времена за свемирске летјелице и сателите који раде у свемиру, гдје гравитацијске силе утичу на перцепцију времена.

Исти сат који имамо на Земљи кретао би се различитом брзином на Мјесецу - појашњавају у Наси.

То вријеме би одступало од земаљског времена, са лунарним сатовима који би губили приближно 58,7 микросекунди по земаљском дану.

Учесници Насиног програма “Артемис”, осмишљеног за враћање астронаута на Мјесец и успостављање лунарне базе, наглашавају хитност успоствљања лунарног времена.

Тај програм има за циљ да отвори пут за будуће мисије на Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана