Ovaj asteroid bi mogao da nam donese milijarde dolara

Agencije
Ovaj asteroid bi mogao da nam donese milijarde dolara

Iako je poreklo zlata i dalje misterija, naučnici su otkrili asteroid koji sadrži dovoljno vrednih metala koji bi teoretski svakoj osobi na Zemlji donijeli blizu bilion dolara.

U pitanju je asteroid Pusche 16 koji se nalazi između Marsa i Jupitera, a koji sadrži ogromne količine zlata, gvožđa i nikla. Sada je na naučnicima da svoje otkriće i dokažu, a američka svemirska agencija NASA planira da započne taj proces 2022. godine.

Međutim, prenosi RT, postavlja se pitanje da li može da se iskoristi zlato iz svemira.

Profesor Džon Zarnecki, predsjednik Kraljevskog astronomskog udruženja, procijenjuje da bi bilo potrebno 25 godina za dokazivanje koncepta, a 50 godina za početak komercijalne proizvodnje. Naravno, to zavisi od dvije ključne stvari, ekonomske isplativosti i napretka svemirske tehnologije.

Takođe, mnoge svjetske sile bi željele da se “dokopaju” zlatnog asteroida, a Kina definitivno planira da u tome dominira.

Mič Hanter Skulion, osnivač britanske kompanije za rudarenje na asteroidima (Asteroid Mining Company), za BBC je rekao da je ovo definitivno naredni industrijski “bum”.

“Kada uspostavite infrastrukturu, onda su mogućnosti gotovo beskonačne. Oni koji budu dovoljno hrabri da prihvate izazov koji se odnosi na asteroide zaradiće astronomsku količinu novca”, rekao je on.

“Ono što radimo na Zemlji je sada impresivno, ali je i potraga za zlatom u svemiru samo stvar infrastrukture. Vremenom ćemo doći i do toga”, kazao je Skot Mur, direktor kompanije “Jurosan majning”.

Postoje asteroidi koji prolaze blizu Zemlje i koji bi mogli da budu i “gurnuti” u orbitu kako bi iz njih mogli da se izvuku voda i drugi elementi. Takođe, tu je i Mjesec koji sadrži resurse zlata i platine.

Iako rudarenje zahtijeva gravitaciju koja je šest puta veća na Zemlji nego na Mjesecu, naučnici tvrde da je ipak dovoljna za uspješno obavljanje procesa.

Danas već postoji globalno tržište za rudarenje asteroida, a procijenjuje se da će do 2025. godine biti vrijednije od 3,8 milijardi dolara.

Globalna svemirska ekonomija danas vrijedi oko 350 milijardi dolara, a do 2040. godine će ta vrednost biti povećana na 2,4 biliona dolara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana