Nobelova nagrada za medicinu trojici Amerikanaca

Agencije
Nobelova nagrada za medicinu trojici Amerikanaca

Stokholm - Američkom triju naučnika Džefriju Holu, Majklu Rosbašu i Majklu Jangu dodijeljena je ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu, za njihovo otkriće molekularnih mehanizama koji kontrolišu biološke satove u ljudima, saopštio je komitet za nagradu.

Njih trojica će među sobom podijeliti nagradu od 1,1 milion američkih dolara.

Obrazlažući svoju odluku, komitet je istakao da su trojica naučnika zaslužila ovo priznanje, jer su odgonetnuli biljke, životinje i ljudi adaptiraju svoj bioritam, kako bi bio sinhronizovan sa rotacijom zemlje.

- Život na Zemlji se prilagodio rotaciji naše planete. Godinama već znamo da živa bića, uključujući ljude, imaju unutrašnji, biološki časovnik koji im pomaže da se prilagode uobičajenom dnevnom ritmu. Kako ovaj časovnik zapravo radi? Džefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Jang su uspjeli da zavire unutar biološkog časovnika i razaznaju kako funkcioniše - saopštio je Nobelov komitet.

Koristeći vinske mušice kao model, ovogodišnji laureati izolovali su gene koji kontrolišu uobičajeni dnevni biološki ritam. Tako su uočili da ovaj gen šifruje protein, koji se tokom noći akumulira u ćeliji, a preko dana degradira.

Osim toga, izdvojili su još jedno proteinsko jedinjenje i time otkrili mehanizam po kojem funkcioniše "samoodržavajući časovnik unutar ćelije". Sada se zna da biološki časovnici rade po istim principima i u ćelijama drugih višećelijskih organizama, uključujući ljude.

Nobelova nagrada za medicinu je prva od nekoliko koje se dodeljuju svake godine. Nobelova nagrada za fiziku biće dodijeljena danas, a sutra za hemiju.

Velike šanse za nagradu iz oblasti fizike ima otkriće gravitacionih talasa, koji su prvi put primijećeni 2015.

Spekuliše se da će nagrada za hemiju otići naučnicima koji su otkrili nove elemente Periodnog sistema, poput nihonijuma ili moskovijuma, kompletirajući tako sedmi red.

Događaj se u petak premješta u Oslo, gdje će biti objavljen dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ovogodišnji laureat iz oblasti ekonomije biće objavljen 9. oktobra, dok datum dodjele nagrade za književnost još nije potvrđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana