Nevjerovatna slika „špica“ u središtu Mliječnog puta

GS
Foto: Printskrin

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio grupu od oko 500.000 zvijezda u regionu Strijelac C.

Svjetlo polje gasa juri oko ivice mračnog, gustog oblaka iz koga mlade zvijezde izbijaju kako bi zauzele svoje mjesto u svemiru. Pridružuju se grupi od oko 500.000 zvijezda različite starosti, veličina i boja. To je čvorište naše galaksije Mliječni put, „centar grada u špicu“, što čini naš Sunčev sistem mirnim dijelom na granici. Svemirski teleskop Džejms Veb američke agencije NASA donio je nevjerovatan pogled na ovaj haotičan region i to u infracrvenom spektru, saopštio je tim iza ovog teleskopa agencije NASA.

Fotografija pokazuje dio gustog centra naše galaksije do nevjerovatnih detalja, a primijećene su i nikad ranije viđene pojave koje astronomi tek treba da objasne.

Gdje nastaju zvijezde

Region u kome nastaju zvijezde, nazvan Strijelac C, nalazi se oko 300 svetlosnih godina od centralne supermasivne crne rupe u centru naše galaksije nazvane Strijelac A*.

- Nikad nije bilo podataka o ovom regionu u infracrvenom spektru sa ovom rezolucijom koju nam je donio Veb, pa sada vidimo mnogo pojava prvi put. Veb je otkrio neverovatnu količinu detalja i dozvolio nam da proučavamo formiranje zvezda u ovom okruženju na način koji ranije nije bio moguć – rekao je Semjuel Krou, student Univerziteta u Virdžiniji u Šarlotsvilu.

- Centar galaksije je najekstremnije okruženje u Mlečnom putu, gdje trenutne teorije o formiranju zvijezda mogu da budu ozbiljno testirane – rekao je Džonatan Tan, jedan od profesora i Krouovih savetnika sa Univerziteta u Virdžiniji.

Uz procijenjenih 500.000 zvezda na slici postoje i jato protozvezda, zvezda koje još nastaju i dobijaju masu, što stvara sjaj nalig logorskoj vatri. U srcu tog jata je odranije poznata masivna protozvijezda koja ima masu 30 puta veću od našeg Sunca.

Instrument NIRCam zabilježio je i emisije jonizovanog vodonika oko tamnih oblaka, koji su na slici cijan. To je, dodaje Krou, rezultat fotona koje izbacuju mlade masivne zvijezde, ali veličina tog regiona je iznenađenje koje zahtijeva dodatnu istragu.

Galaktički centar

- Galaktički centar je prepuno, burno mjesto. Tu su burni, magnetizovani gasni oblaci koji formiraju zvijezde, što utiče na okolne gasove i njihovu radijaciju, vjetrove i mlazove. Veb nam je dao gomilu podataka o ovom ekstremnom oktuženju i tek počinjemo da to ispitujemo – rekao je Ruben Fedrijani, istraživač na projektu sa Instituta za astrofiziku Andaluzije u Španiji.

Galaktički centar udaljen je od nas oko 25.000 svjetlosnih godina i Veb može da snima i pojedinačne zvijezde, što je veliki napredak u proučavanju tog dijela, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana