Невјероватна слика „шпица“ у средишту Млијечног пута

ГС
Foto: Принтскрин

Свемирски телескоп Џејмс Веб снимио групу од око 500.000 звијезда у региону Стријелац Ц.

Свјетло поље гаса јури око ивице мрачног, густог облака из кога младе звијезде избијају како би заузеле своје мјесто у свемиру. Придружују се групи од око 500.000 звијезда различите старости, величина и боја. То је чвориште наше галаксије Млијечни пут, „центар града у шпицу“, што чини наш Сунчев систем мирним дијелом на граници. Свемирски телескоп Џејмс Веб америчке агенције НАСА донио је невјероватан поглед на овај хаотичан регион и то у инфрацрвеном спектру, саопштио је тим иза овог телескопа агенције НАСА.

Фотографија показује дио густог центра наше галаксије до невјероватних детаља, а примијећене су и никад раније виђене појаве које астрономи тек треба да објасне.

Гдје настају звијезде

Регион у коме настају звијезде, назван Стријелац Ц, налази се око 300 светлосних година од централне супермасивне црне рупе у центру наше галаксије назване Стријелац А*.

- Никад није било података о овом региону у инфрацрвеном спектру са овом резолуцијом коју нам је донио Веб, па сада видимо много појава први пут. Веб је открио невероватну количину детаља и дозволио нам да проучавамо формирање звезда у овом окружењу на начин који раније није био могућ – рекао је Семјуел Кроу, студент Универзитета у Вирџинији у Шарлотсвилу.

- Центар галаксије је најекстремније окружење у Млечном путу, гдје тренутне теорије о формирању звијезда могу да буду озбиљно тестиране – рекао је Џонатан Тан, један од професора и Кроуових саветника са Универзитета у Вирџинији.

Уз процијењених 500.000 звезда на слици постоје и јато протозвезда, звезда које још настају и добијају масу, што ствара сјај налиг логорској ватри. У срцу тог јата је одраније позната масивна протозвијезда која има масу 30 пута већу од нашег Сунца.

Инструмент NIRCam забиљежио је и емисије јонизованог водоника око тамних облака, који су на слици цијан. То је, додаје Кроу, резултат фотона које избацују младе масивне звијезде, али величина тог региона је изненађење које захтијева додатну истрагу.

Галактички центар

- Галактички центар је препуно, бурно мјесто. Ту су бурни, магнетизовани гасни облаци који формирају звијезде, што утиче на околне гасове и њихову радијацију, вјетрове и млазове. Веб нам је дао гомилу података о овом екстремном октужењу и тек почињемо да то испитујемо – рекао је Рубен Федријани, истраживач на пројекту са Института за астрофизику Андалузије у Шпанији.

Галактички центар удаљен је од нас око 25.000 свјетлосних година и Веб може да снима и појединачне звијезде, што је велики напредак у проучавању тог дијела, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана