Naučnici otkrili gen odgovoran za srčani udar

klix.ba
Naučnici otkrili gen odgovoran za srčani udar

Grupa američkih istraživača otkrila je gen odgovoran za srčani udar.

U naučnom magazinu PLOS One objavljeno je da je grupa naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otkrila genetsku mutaciju koja uzrokuje probleme s sistemom krvnih sudova, pa čak i preranu smrt.

Američki istraživači sa Univerziteta Djuk tvrde da takva genetska promjena uzrokuje visoki krvni pritisak, visok nivo holesterola, dijabetes, što naposljetku može dovesti do smrtnog ishoda.

Rezultati istraživanja, koje je trajalo sedam godina, pokazali su da mnogi članovi nekih porodica umru prerano zbog gena odgovornog za srčani udar.

"Pronađena genetska greška vrlo je retka i možda sama neće dovesti do objašnjenja kako nastaju druge bolesti kardiovaskularnog sistema, međutim razumijevanje njene molekularne prirode nudi nam vrlo značajna znanja. Istraživači bi mogli primjeniti ova otkrića u istraživanju o tome zašto i kako se mijenja metabolizam i kako te promjene dovode do bolesti", navodi tim istraživača.

Inače, osobe s tim sindromom imaju visok krvni pritisak, visoku količinu lipida u krvi, dijabetes i imaju veći rizik od srčanih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana