Научници открили ген одговоран за срчани удар

klix.ba
Научници открили ген одговоран за срчани удар

Група америчких истраживача открила је ген одговоран за срчани удар.

У научном магазину PLOS One објављено је да је група научника из Сједињених Америчких Држава (САД) открила генетску мутацију која узрокује проблеме с системом крвних судова, па чак и прерану смрт.

Амерички истраживачи са Универзитета Дјук тврде да таква генетска промjена узрокује високи крвни притисак, висок ниво холестерола, дијабетес, што напосљетку може довести до смртног исхода.

Резултати истраживања, које је трајало седам година, показали су да многи чланови неких породица умру прерано због гена одговорног за срчани удар.

"Пронађена генетска грешка врло је ретка и можда сама неће довести до објашњења како настају друге болести кардиоваскуларног система, међутим разумијевање њене молекуларне природе нуди нам врло значајна знања. Истраживачи би могли примјенити ова открића у истраживању о томе зашто и како се мијења метаболизам и како те промјене доводе до болести", наводи тим истраживача.

Иначе, особе с тим синдромом имају висок крвни притисак, високу количину липида у крви, дијабетес и имају већи ризик од срчаних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана