Nasin materijal sa asteroida “Benu” rasut u svemiru

Tanjug
Nasin materijal sa asteroida “Benu” rasut u svemiru

VAŠINGTON - Materijal sa asteroida, koji je NASA uspešno prikuplila u toku prošle nedjelje, rasut je u svemiru. Do incidenta je došlo nakon što je prikupljeno toliko materijala da se kamenje zabilo u vrata kontejnera, zbog čega je došlo do njegovog rasipanja u svemiru. Još nije poznato koliko je uzoraka ostalo sačuvano, prenosi Rojters.


Sonda je u utorak veče uspjela da prikupi materijal sa asteroida pod nazivom “Benu”, veličine nebodera, na oko 320 miliona kilometara od zemlje. Međutim, fotografije kolekcije sa letjilice koje su poslate na Zemlju pokazuju da je prikupljeno više materijala nego što su naučnici predvidjeli, zbog čega se višak kamenja sa asteroida rasuo po svemiru.

Zbog ovog incidenta tim je odložio sondu po strani, kako bi sprečio dodatno prikupljanje materijala i njegovo rasipanje.

NASA navodi da u ovom trenutku neće biti utvrđeno koliko je materijala prikupljeno, kao što je prvobitno planirano, i da će se preći na fazu uvlačenja kontejnera u letjilicu i njenog postavljanja u bezbjedan položaj, kako prikupljeni materijal ne bi bio dodatno ugrožen.

Američka svemirska agencija će znati koliko je materijala uspjela da prikupi kada se kapsula sa uzorcima bude vratila na Zemlju 2023. godine. Incident je nagnao vođe misije da odustanu od evenutalnih novih pokušaja da sakupe materijal, a letjelicica će krenuti put Zemlje marta slijedeće godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana