Насин материјал са астероида “Бену” расут у свемиру

Танјуг
Насин материјал са астероида “Бену” расут у свемиру

ВАШИНГТОН - Материјал са астероида, који је НАСА успешно прикуплила у току прошле недјеље, расут је у свемиру. До инцидента је дошло након што је прикупљено толико материјала да се камење забило у врата контејнера, због чега је дошло до његовог расипања у свемиру. Још није познато колико је узорака остало сачувано, преноси Ројтерс.


Сонда је у уторак вече успјела да прикупи материјал са астероида под називом “Бену”, величине небодера, на око 320 милиона километара од земље. Међутим, фотографије колекције са летјилице које су послате на Земљу показују да је прикупљено више материјала него што су научници предвидјели, због чега се вишак камења са астероида расуо по свемиру.

Због овог инцидента тим је одложио сонду по страни, како би спречио додатно прикупљање материјала и његово расипање.

НАСА наводи да у овом тренутку неће бити утврђено колико је материјала прикупљено, као што је првобитно планирано, и да ће се прећи на фазу увлачења контејнера у летјилицу и њеног постављања у безбједан положај, како прикупљени материјал не би био додатно угрожен.

Америчка свемирска агенција ће знати колико је материјала успјела да прикупи када се капсула са узорцима буде вратила на Земљу 2023. године. Инцидент је нагнао вође мисије да одустану од евенуталних нових покушаја да сакупе материјал, а летјелицица ће кренути пут Земље марта слиједеће године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана