Napravljeni prvi vještački, laboratorijski testisi (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Istraživači sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan uzgojili su "laboratorijske testise" za koje se nadaju da bi mogli da ublaže mušku neplodnost, koja pogađa 10 do 15 odsto Amerikanaca.

Za male, vještačke organe, napravljene od ćelija uzetih iz testisa miša, kaže se da liče na strukturu i funkciju prirodnih testisa miša. Istraživači, predvođeni dr Nitzan Gonenom, imaju za cilj da iz ljudskih matičnih ćelija izrastu testise nalik čoveku kako bi pomogli u lečenju razvojnih seksualnih poremećaja i neplodnosti.

Uzgojeni testisi u laboratoriji

"Klinike za plodnost mogu da identifikuju neke od problema koji uzrokuju mušku neplodnost – nizak broj spermatozoida ili abnormalnu strukturu, ali mi ne razumijemo u potpunosti šta to uzrokuje, koje mutacije u genomu dovode do stanja ili šta je pošlo naopako u radu testisa. Sada će te predmete biti moguće učiti u sastavu modela koji smo", rekla je Gonen za izraelske novine Harec.
 

Biolozi su već proizveli organoide – trodimenzionalne minijaturne verzije nezrelih organa, nalik mozgu, bubrezima i crijevima, od matičnih ćelija. Organoidi koje je formirao Gonenov tim uzgajani su iz nezrelih ćelija testisa neonatalnih miševa. Istraživači su shvatili da je procedura bila uspješna kada su identifikovali strukture nalik na tubule i ćelijsku organizaciju koja je oponašala 'in vivo testis'.

Vještački testisi miša dobro su funkcionisali devet nedelja, što je, u teoriji, dovoljno vremena da se sperma miša stvori i oslobodi. Ovaj proces traje oko 34,5 dana.

Testisi imaju dvije glavne funkcije: proizvodnju, skladištenje i sazrijevanje sperme i sintezu testosterona, primarnog muškog polnog hormona. U nalazima studije, nedavno objavljenim u Međunarodnom žurnalu bioloških nauka, naučnici su primjetili da njihovi organoidi pokazuju "znake ulaska u mejozu", proces koji prepolovi broj hromozoma da bi se formirale ćelije sperme, piše Net.hr.

To bi pomoglo djeci oboljeloj od raka

Vizija dr Gonena je da uzgaja organoide testisa kako bi se pomoglo dječacima sa rakom koji možda neće moći da proizvode funkcionalnu spermu. Biopsije bi se uzimale prije početka liječenja, a zatim bi se plodna sperma uzgajala in vitro i zamrznula kako bi se u budućnosti mogla koristiti za reprodukciju. Gonen takođe tvrdi da se ova tehnologija koristi u stočarskoj industriji.

"Istina je da ako nauka može da pronađe način da kontroliše pol životinja na farmi i obezbijedi da svi potomci budu samo žensko ili samo muško, proizvodnja će se poboljšati dvostruko“, objasnio je Gonen za Harec, piše Njujork post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana