Направљени први вјештачки, лабораторијски тестиси (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Истраживачи са израелског Универзитета Бар-Илан узгојили су "лабораторијске тестисе" за које се надају да би могли да ублаже мушку неплодност, која погађа 10 до 15 одсто Американаца.

За мале, вјештачке органе, направљене од ћелија узетих из тестиса миша, каже се да личе на структуру и функцију природних тестиса миша. Истраживачи, предвођени др Нитзан Гоненом, имају за циљ да из људских матичних ћелија израсту тестисе налик човеку како би помогли у лечењу развојних сексуалних поремећаја и неплодности.

Узгојени тестиси у лабораторији

"Клинике за плодност могу да идентификују неке од проблема који узрокују мушку неплодност – низак број сперматозоида или абнормалну структуру, али ми не разумијемо у потпуности шта то узрокује, које мутације у геному доводе до стања или шта је пошло наопако у раду тестиса. Сада ће те предмете бити могуће учити у саставу модела који смо", рекла је Гонен за израелске новине Харец.
 

Биолози су већ произвели органоиде – тродимензионалне минијатурне верзије незрелих органа, налик мозгу, бубрезима и цријевима, од матичних ћелија. Органоиди које је формирао Гоненов тим узгајани су из незрелих ћелија тестиса неонаталних мишева. Истраживачи су схватили да је процедура била успјешна када су идентификовали структуре налик на тубуле и ћелијску организацију која је опонашала 'ин виво тестис'.

Вјештачки тестиси миша добро су функционисали девет недеља, што је, у теорији, довољно времена да се сперма миша створи и ослободи. Овај процес траје око 34,5 дана.

Тестиси имају двије главне функције: производњу, складиштење и сазријевање сперме и синтезу тестостерона, примарног мушког полног хормона. У налазима студије, недавно објављеним у Међународном журналу биолошких наука, научници су примјетили да њихови органоиди показују "знаке уласка у мејозу", процес који преполови број хромозома да би се формирале ћелије сперме, пише Нет.хр.

То би помогло дјеци обољелој од рака

Визија др Гонена је да узгаја органоиде тестиса како би се помогло дјечацима са раком који можда неће моћи да производе функционалну сперму. Биопсије би се узимале прије почетка лијечења, а затим би се плодна сперма узгајала ин витро и замрзнула како би се у будућности могла користити за репродукцију. Гонен такође тврди да се ова технологија користи у сточарској индустрији.

"Истина је да ако наука може да пронађе начин да контролише пол животиња на фарми и обезбиједи да сви потомци буду само женско или само мушко, производња ће се побољшати двоструко“, објаснио је Гонен за Харец, пише Њујорк пост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана