Najveći ledeni brijeg na svijetu u pokretu poslije 30 godina

Tanjug
Foto: BBC

LONDON- Najveći ledeni brijeg na svijetu, "A23a", koji se odvojio od obala Atlantika 1986. godine, počeo je da se kreće poslije 30 godina provedenih zaglavljen u Vedelovom moru, piše Bi-Bi-Si.

Ledeno ostrvo površine gotovo 4.000 kvadratnih kilometara, vođeno vjetrovima i strujama u protekloj godini plutalo je velikom brzinom, a sada će isplivati izvan antarktičkih voda.

Ledeni gigant trenutno prolazi pored sjevernog vrha Antarktičkog poluostrva, a stručnjaci prognoziraju da će gotovo sigurno biti izbačen u Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ga usmjeriti ka južnom Atlantiku, na stazu poznatu kao „ulica ledenih brijegova“.

Stručnjak za daljinsko ispitivanje iz Britanskog istraživanja Antarktika, Endrju Flemnig, misli da ne postoji neki poseban razlog zašto je ledeni titan počeo da se kreće, već da je jednostavno, došlo vrijeme.

"Prizemljen je od 1986. godine, ali se na kraju njegova veličina smanjila dovoljno da izgubi stisak i počne da se kreće. Prvi pokret sam primijetio još 2020. godine", objasnio je Fleming.

Naučnici će pažljivo pratiti napredak A23.

Ako se zaustavi u Južnoj Džordžiji, mogao bi da izazove probleme milionima foka, pingvina i drugih morskih ptica koje se razmnožavaju na ostrvu, remeteći normalne puteve ishrane životinja.

Ali, nisu ledeni bregovi samo loši, oni imaju i svoje pozitivne uticaje na širu okolinu. Kako se ovi veliki brijegovi tope, oslobađaju mineralnu prašinu koja je izvor hranljivih materija za organizme koji čine osnovu okeanskih lanaca ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana