Највећи ледени бријег на свијету у покрету послије 30 година

Танјуг
Foto: BBC

ЛОНДОН- Највећи ледени бријег на свијету, "А23а", који се одвојио од обала Атлантика 1986. године, почео је да се креће послије 30 година проведених заглављен у Веделовом мору, пише Би-Би-Си.

Ледено острво површине готово 4.000 квадратних километара, вођено вјетровима и струјама у протеклој години плутало је великом брзином, а сада ће испливати изван антарктичких вода.

Ледени гигант тренутно пролази поред сјеверног врха Антарктичког полуострва, а стручњаци прогнозирају да ће готово сигурно бити избачен у Антарктичку циркумполарну струју, која ће га усмјерити ка јужном Атлантику, на стазу познату као „улица ледених бријегова“.

Стручњак за даљинско испитивање из Британског истраживања Антарктика, Ендрју Флемниг, мисли да не постоји неки посебан разлог зашто је ледени титан почео да се креће, већ да је једноставно, дошло вријеме.

"Приземљен је од 1986. године, али се на крају његова величина смањила довољно да изгуби стисак и почне да се креће. Први покрет сам примијетио још 2020. године", објаснио је Флеминг.

Научници ће пажљиво пратити напредак А23.

Ако се заустави у Јужној Џорџији, могао би да изазове проблеме милионима фока, пингвина и других морских птица које се размножавају на острву, реметећи нормалне путеве исхране животиња.

Али, нису ледени брегови само лоши, они имају и своје позитивне утицаје на ширу околину. Како се ови велики бријегови топе, ослобађају минералну прашину која је извор хранљивих материја за организме који чине основу океанских ланаца исхране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана