Najveća misterija Jupitera (VIDEO)

GS
Foto: Instagram

U dubinama beskrajnog svemira, Jupiter se izdvaja kao fascinantan svijet koji pruža mnogo pitanja bez jasnih odgovora. Jedna od najvećih misterija koja intrigira astronome jeste Velika Crvena Pjega, impozantna oluja koja bjesni na Jupiteru.

Velika Crvena Pjega je ogromna vrtložna oluja koja traje već stotinama godina, možda i duže. Njena boja i dinamika su intrigantne, ali ono što zbunjuje istraživače jeste to što ova oluja, uprkos svojoj ogromnoj energiji, ne gubi na intenzitetu.

Ovaj dugovječni meteorološki fenomen predstavlja značajan izazov za naučnike koji pokušavaju shvatiti uzroke njegovog postojanja i trajanja.

Neki od predloženih uzroka uključuju kompleksne termalne procese unutar planete, ali tačan mehanizam ostaje nejasan. Juno, NASA-in istraživački satelit, pruža nam izuzetno važne informacije, ali Velika Crvena Pjega i dalje čuva svoju tajnu. Ova misterija ne samo što izaziva znatiželju, već i pokreće važna pitanja o fundamentalnim procesima unutar gigantskih planeta, prenosi Glas Srpske.

Kroz prizmu Velike Crvene Pjege, Jupiter nas podsjeća na to koliko malo znamo o najvećim svijetovima u našem Sunčevom sistemu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana