Највећа мистерија Јупитера (VIDEO)

GS
Foto: Instagram

У дубинама бескрајног свемира, Јупитер се издваја као фасцинантан свијет који пружа много питања без јасних одговора. Једна од највећих мистерија која интригира астрономе јесте Велика Црвена Пјега, импозантна олуја која бјесни на Јупитеру.

Велика Црвена Пјегa је огромна вртложна олуја која траје већ стотинама година, можда и дуже. Њена боја и динамика су интригантне, али оно што збуњује истраживаче јесте то што ова олуја, упркос својој огромној енергији, не губи на интензитету.

Овај дуговјечни метеоролошки феномен представља значајан изазов за научнике који покушавају схватити узроке његовог постојања и трајања.

Неки од предложених узрока укључују комплексне термалне процесе унутар планете, али тачан механизам остаје нејасан. Јуно, НАСА-ин истраживачки сателит, пружа нам изузетно важне информације, али Велика Црвена Пјега и даље чува своју тајну. Ова мистерија не само што изазива знатижељу, већ и покреће важна питања о фундаменталним процесима унутар гигантских планета, преноси Глас Српске.

Кроз призму Велике Црвене Пјеге, Јупитер нас подсјећа на то колико мало знамо о највећим свијетовима у нашем Сунчевом систему. 

POGLEDAJTE VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана