Kompanija za genetski inženjering pokušava da pticu dodo „vrati u život“

GS
Foto: Printscreen

Ptica dodo, endemska vrsta ptice neletačice sa Mauricijusa poslednji put je viđena u 17. vijeku, a ako pokušaji kompanije za genetski inženjering budu uspješni biće vraćena u bar prividan život. Kompanija prikuplja dodatnih 150 miliona dolara za istraživanje dodoa, piše Gardijan.

Nauka sada poznaje tehnike za uređivanje gena koje omogućavaju istraživačima da iskopiraju ključne osobine iz genoma dodoa za koje vjeruju da ih mogu efikasno ponovo sastaviti u tijelu živog rođaka.

Prema sekvenciranju genoma odavno izumrle ptice, dodo je najbliži srodnik golubova.

Naučnici o kojima je riječ rekli su da bi njihov rad, pored pružanja uvida u postojanje izumrlog dodoa, mogao da pomogne u očuvanju rijetkih vrsta koje još nisu izumrle. Međutim, među biolozima se vodi žestoka debata o tome da li treba sprovesti ovakvu vrstu istraživanja.

Kompanija „Kolosal biosajensiz“, koja se bavi genetskim inženjeringom već je pokrenula projekat „oživljavanja“ vunastog mamuta i tasmanijskog tigra. Ali dodo bi bio prva ptica, što je značajno jer znači promenu tehnike uređivanja gena kako bi se prilagodilo spoljašnjem jajetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana