Компанија за генетски инжењеринг покушава да птицу додо „врати у живот“

GS
Foto: Printscreen

Птица додо, ендемска врста птице нелетачице са Маурицијуса последњи пут је виђена у 17. вијеку, а ако покушаји компаније за генетски инжењеринг буду успјешни биће враћена у бар привидан живот. Компанија прикупља додатних 150 милиона долара за истраживање додоа, пише Гардијан.

Наука сада познаје технике за уређивање гена које омогућавају истраживачима да ископирају кључне особине из генома додоа за које вјерују да их могу ефикасно поново саставити у тијелу живог рођака.

Према секвенцирању генома одавно изумрле птице, додо је најближи сродник голубова.

Научници о којима је ријеч рекли су да би њихов рад, поред пружања увида у постојање изумрлог додоа, могао да помогне у очувању ријетких врста које још нису изумрле. Међутим, међу биолозима се води жестока дебата о томе да ли треба спровести овакву врсту истраживања.

Компанија „Колосал биосајенсиз“, која се бави генетским инжењерингом већ је покренула пројекат „оживљавања“ вунастог мамута и тасманијског тигра. Али додо би био прва птица, што је значајно јер значи промену технике уређивања гена како би се прилагодило спољашњем јајету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана