Kineska sonda "Chang'e-6" sletjela na dalju stranu Mjeseca

Tanjug
Kineska sonda "Chang'e-6" sletjela na dalju stranu Mjeseca

PEKING - Kineska sonda "Chang'e-6" sletjela je danas na dalju stranu Mjeseca, gdje će prikupiti uzorke prvi put u istoriji čovječanstva, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Sonda je poletjela ka Mjesecu 3. maja, a sletjela je danas u 6.23 sati po pekinškom vremenu, prenosi Sinhua.

Tokom sletanja je korišćen autonomni vizuelni sistem za izbjegavanje prepreka koji uz pomoć kamere bira relativno sigurnu zonu za sletanje, na osnovu svjetlosti i tame na površini Mjeseca.

Sonda je zatim lebdjela na 100 metara od Mjeseca, birajući konačno mjesto za sletanje koristeći 3D skener.

Kada je konačno izabrano mjesto za sletanje, motor sonde je isključen i ona se spustila slobodnim padom, zaštićena sigurnosnim jastukom.

Zadatak sonde je prikupljanje i vraćanje na Zemlju uzoraka sa dalje strane Mjeseca, što je prvi takav poduhvat u istoriji čovječanstva.

Ekspert Kineske korporacije za vazduhoplovnu nauku i tehnologiju Huang Hao objasio je da je za ovu misiju izabran krater na Mjesecu pod nazivom "Apollo Basin", zbog pogodnih uslova za komunikaciju i telemetriju, kao i zbog svoje relativno ravne površine.

Površina dalje strane Mjeseca je, inače, grublja od bliže.

Huang je naveo da sonda posjeduje više senzora, uključujući mikrotalasni, laserski i optiči senzor koji mogu da mere razdaljinu i brzinu, ali i da detektuju prepreke na površini Mjeseca.

Prikupljanje uzoraka sa Mjeseca trajaće dva dana, kako sa površine, tako i kopanjem potpovršinskih materijala.

Pošto je upravljanje sondom otežano zbog slabog signala na daljoj strani Mjeseca, operacija će efektivno trajati 14 sati, a sonda ima mogućnost da neke  odluke donosi samostalno, bez instrukcija ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana