Кинеска сонда "Chang'e-6" слетјела на даљу страну Мјесеца

Танјуг
Кинеска сонда "Chang'e-6" слетјела на даљу страну Мјесеца

ПЕКИНГ - Кинеска сонда "Chang'e-6" слетјела је данас на даљу страну Мјесеца, гдје ће прикупити узорке први пут у историји човјечанства, саопштила је Кинеска национална свемирска агенција (ЦНСА).

Сонда је полетјела ка Мјесецу 3. маја, а слетјела је данас у 6.23 сати по пекиншком времену, преноси Синхуа.

Током слетања је коришћен аутономни визуелни систем за избјегавање препрека који уз помоћ камере бира релативно сигурну зону за слетање, на основу свјетлости и таме на површини Мјесеца.

Сонда је затим лебдјела на 100 метара од Мјесеца, бирајући коначно мјесто за слетање користећи 3Д скенер.

Када је коначно изабрано мјесто за слетање, мотор сонде је искључен и она се спустила слободним падом, заштићена сигурносним јастуком.

Задатак сонде је прикупљање и враћање на Земљу узорака са даље стране Мјесеца, што је први такав подухват у историји човјечанства.

Експерт Кинеске корпорације за ваздухопловну науку и технологију Хуанг Хао објасио је да је за ову мисију изабран кратер на Мјесецу под називом "Apollo Basin", због погодних услова за комуникацију и телеметрију, као и због своје релативно равне површине.

Површина даље стране Мјесеца је, иначе, грубља од ближе.

Хуанг је навео да сонда посједује више сензора, укључујући микроталасни, ласерски и оптичи сензор који могу да мере раздаљину и брзину, али и да детектују препреке на површини Мјесеца.

Прикупљање узорака са Мјесеца трајаће два дана, како са површине, тако и копањем потповршинских материјала.

Пошто је управљање сондом отежано због слабог сигнала на даљој страни Мјесеца, операција ће ефективно трајати 14 сати, а сонда има могућност да неке  одлуке доноси самостално, без инструкција људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана