Japan šalje u svemir satelit od drveta

GS
Foto: X.com

Prvi drveni satelit na svijetu izgradili su japanski istraživači koji kažu da će njihova mala kockasta letjelica biti lansirana na raketi "SpaceX" u septembru.

Svaka strana eksperimentalnog satelita koju su razvili naučnici sa Univerziteta "Kyoto" i kompanija za sječu šuma "Sumitomo Forestry" ima samo 10 centimetara.

Kreatori očekuju da će drveni materijal potpuno izgorjeti kada uređaj ponovo uđe u atmosferu - potencijalno pružajući način da se izbjegne stvaranje metalnih čestica kada se satelit vrati na Zemlju.

Te metalne čestice mogle bi imati negativan uticaj na životnu sredinu i telekomunikacije, rekli su programeri kada su najavljivali završetak izgradnje satelita, prenosi RTS.

"Sateliti koji nisu napravljeni od metala trebalo bi da postanu praksa i u stvari nešto što je mejnstrim", rekao je Takao Doi, astronaut i profesor na Univerzitetu "Kyoto".

Programeri planiraju da satelit, napravljen od drveta magnolije, nazvan "LignoSat", predaju svemirskoj agenciji JAXA sljedeće ned‌jelje.

Biće poslat u svemir raketom "SpaceX" iz centra "Kennedy" u septembru, ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Odatle će satelit biti pušten iz japanskog eksperimentalnog modula MSS kako bi se testirala njegova snaga i izdržljivost.

"Podaci će biti poslati sa satelita istraživačima koji mogu da provjere da li satelit može da izdrži velike promjene temperature", rekla je portparolka kompanije za sječu šuma "Sumitomo Forestry".

Satelit će tri godine kružiti skoro 400 kilometara iznad Zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana