Јапан шаље у свемир сателит од дрвета

GS
Foto: X.com

Први дрвени сателит на свијету изградили су јапански истраживачи који кажу да ће њихова мала коцкаста летјелица бити лансирана на ракети "SpaceX" у септембру.

Свака страна експерименталног сателита коју су развили научници са Универзитета "Kyoto" и компанија за сјечу шума "Сумитомо Forestry" има само 10 центиметара.

Креатори очекују да ће дрвени материјал потпуно изгорјети када уређај поново уђе у атмосферу - потенцијално пружајући начин да се избјегне стварање металних честица када се сателит врати на Земљу.

Те металне честице могле би имати негативан утицај на животну средину и телекомуникације, рекли су програмери када су најављивали завршетак изградње сателита, преноси РТС.

"Сателити који нису направљени од метала требало би да постану пракса и у ствари нешто што је мејнстрим", рекао је Такао Дои, астронаут и професор на Универзитету "Kyoto".

Програмери планирају да сателит, направљен од дрвета магнолије, назван "ЛигноСат", предају свемирској агенцији JAXA сљедеће нед‌јеље.

Биће послат у свемир ракетом "SpaceX" из центра "Kennedy" у септембру, ка Међународној свемирској станици (MSS).

Одатле ће сателит бити пуштен из јапанског експерименталног модула MSS како би се тестирала његова снага и издржљивост.

"Подаци ће бити послати са сателита истраживачима који могу да провјере да ли сателит може да издржи велике промјене температуре", рекла је портпаролка компаније за сјечу шума "Сумитомо Forestry".

Сателит ће три године кружити скоро 400 километара изнад Земље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана