Do kraja slijedeće decenije najveća misterija Evrope biće poznata?

Srna
Do kraja slijedeće decenije najveća misterija Evrope biće poznata?

Jupiterov mjesec Evropa već dugo se posmatra kao vrlo izgledan kandidat za mjesto na kojem bi mogao da se pronađe vanzemaljski oblik života, jer naučnici vjeruju da se ispod ledene kore tog mjeseca nalazi veliki slani okean.

Već dugo percepciju o mogućem životu na Evropi oblikuje činjenica da kroz njenu koru u atmosferu izlaze veliki stubovi pare pod pritiskom, a naučnici su dosad bili uvjereni da je riječ o vodenoj pari.

Naučnici NASA sad su prvi put i direktno otkrili prisutnost vodene pare u Evropinoj atmosferi, te time odagnali i najveće sumnje u to da Jupiterov satelit skriva vodu ispod površine.

Otkriće je napravljeno korišćenjem opservatorije V. M. Kek na Havajima, gdje je međunarodni tim stručnjaka analizirao hemijski sistem atmosfere Evrope koristeći podatke dobijene spektrografom.

Tražili su određene frekvencije infracrvenog svijetla koje su povezane s prisutnošću određenih tipova molekula te su upravo na taj način pronašli i frekvenciju koja je povezana s prisutnošću molekula vode. To je ujedno i prvi put da je pronađen direktan dokaz postojanja vodene pare iznad površine Evrope.

Dakle, prisutnost vode je potvrđena, ali u gasnom agregatnom stanju.

“Dok još nismo direktno otkrili tekuću vodu, pronašli smo najbolju stvar, vodu u obliku pare”, kaže Lukas Paganini, Nasin planetarni naučnik.

Paganini i njegov tim otkrili su da se ti izvori vodene pare koja izbija s površine Evrope pojavljuju jednom u 17 dana. Ali jednom kad se dogodi erupcija, onda se to događa punom snagom, odnosno oslobađanjem 2.360 kilograma materijala po sekundi, što je dovoljno vode da se u nekoliko minuta napuni olimpijski bazen.

Naučnici sad još više vjeruju da se ispod ledene površine Evrope nalazi okean, ali postoji i još jedno moguće objašnjenje za vodenu paru u Evropinoj atmosferi – plitki bazeni tekuće vode ispod ledene površine.

Nasina nedavno potvrđena misija na Evropu – Kliper, trebalo bi da popuni preostale rupe u tom istraživanju, odnosno da odgovori na pitanje - da li postoji tekuća voda na Evropi. Ta misija zakazana je za 2025. godinu.

Dakle, do kraja iduće decenije najveća Evropina misterija biće nam poznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana