Detektovan misteriozni signal sa zvezde slične Suncu

Agencije
Detektovan misteriozni signal sa zvezde slične Suncu

Jak šum koji bi mogao da dopire sa zvijezde HD 164595 zainteresovao je istraživače sa Instituta SETI za dalje istraživanje ove zvijezde koja je najsličnija Suncu.

Naime, signal je detektovan u maju prošle godine, ali je tek sada privukao pažnju istraživača sa instituta SETI i METI u Kaliforniji.


"Standardni protokoli podrazumijevaju potvrdu postojećih signala, sa različitih mjesta. To će pokazati da li signal dolazi sa zvijezde ili je samo posljedica radijskih smetnji. Moramo da budemo spremni, ako se ispostavi da ovaj signal zaista dolazi od neke vanzemaljske zajednice, oni će slati i druge frekvencije koje ćemo detektovati", kažu iz Instituta.

Signal se uklapa u profil internacionalnog prenosa sa vanzemaljskih izvora, ali bi takođe mogao da bude i posljedica radio smetnji ili fokusiranja signala sa mnogo dalje udaljenosti od zvijezde.

U svakom slučaju, prikaz na ekranu radara je izazvao diskusiju kod onih eksperata za pronalaženje vanzemaljske inteligencije, koji su i iznijeli ovaj slučaj u javnost.

HD 164595 je interesantna iz nekoliko razloga: to je zvijezda nalik Suncu, od Zemlje je udaljena 95 svjetlosnih godina i poznato je da ima jednu planetu, poznatu kao HD 164595b.

Nakon ponovnog praćenja zvijezde, glavni astronom Instituta SETI kaže: "Ovo je zaista zbunjujuće. Ako su Rusi otkrili signal prije godinu dana, zašto nikoga nisu obavijestili? Možda su čekali potvrdu drugih istraživača, u svakom slučaju, signal može da bude stvaran, ali ne vjerujem da potiče od vanzemaljskih zajednica."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana