Čarolija punog Mjeseca 13 puta ove godine

G.S
Čarolija punog Mjeseca 13 puta ove godine

Februar je samo još jedan odličan mjesec za sve posmatrače neba i planeta, smatraju astronomi, a prava čarolija za sve zanesenjake koji vole da gledaju u Mjesec, jer je ovog vikenda pun Mjesec, po nekima nazvan i Supermjesec.

Početkom februara, tačnije 1. februara, Mjesec je bio napola pun, a ovog vikenda će dostići svoju punu veličinu. NASA navodi da će biti i Supermjesec.

Supermjeseci nastaju kada je mjesečeva orbita najbliže Zemlji, dok je Mjesec pun. Naziv je skovan 1979. godine, kako NASA naglašava.

- Kada je pun Mjesec malo veći i svjetliji nego obični pun Mjesec, tada dobijamo Supermjesec - naznačila je NASA.

No, nisu svi astronomi saglasni sa definisanjem ovog februarskog mjeseca. Bez obzira na tačnu definiciju, astronomi se jesu usaglasili da će 2020. imati najmanje dva supermjeseca - 9. marta i 7. aprila. 

Nazvan i Snježni Mjesec, februarski pun mjesec ranije je igrao važnu ulogu u američkoj kulturi. Takav naziv dobio je zbog obilnog snijega koji pada u ovom periodu.

Prošlogodišnji februarski pun Mjesec - Supersnježni Mjesec, bio je najveći u čitavoj godini.

Takođe, Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn biće dosta vidljiviji tokom februara. 

- U februaru ćemo vidjeti pet planeta, dvije nakon zalaska Sunca, a tri prije izlaska Sunca, Venera i Merkur će biti vidljivi poslije zalaska, a ostale tri prije svitanja novog dana - navedeno je na sajtu “Earth Sky”.

Ove godine 31. oktobra biće vidljiv i plavi Mjesec, pojava koja će ponovo na nebu biti vidljiva tek 2039. godine. 

Ova godina, takođe, donijeće ukupno 13 punih Mjeseca, i to u svakom kalendarskom mjesecu po jedan, osim u oktobru, kada će biti vidljiv dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana