Чаролија пуног Мјесеца 13 пута ове године

Г.С
Чаролија пуног Мјесеца 13 пута ове године

Фебруар је само још један одличан мјесец за све посматраче неба и планета, сматрају астрономи, а права чаролија за све занесењаке који воле да гледају у Мјесец, јер је овог викенда пун Мјесец, по некима назван и Супермјесец.

Почетком фебруара, тачније 1. фебруара, Мјесец је био напола пун, а овог викенда ће достићи своју пуну величину. НАСА наводи да ће бити и Супермјесец.

Супермјесеци настају када је мјесечева орбита најближе Земљи, док је Мјесец пун. Назив је скован 1979. године, како НАСА наглашава.

- Када је пун Мјесец мало већи и свјетлији него обични пун Мјесец, тада добијамо Супермјесец - назначила је НАСА.

Но, нису сви астрономи сагласни са дефинисањем овог фебруарског мјесеца. Без обзира на тачну дефиницију, астрономи се јесу усагласили да ће 2020. имати најмање два супермјесеца - 9. марта и 7. априла. 

Назван и Сњежни Мјесец, фебруарски пун мјесец раније је играо важну улогу у америчкој култури. Такав назив добио је због обилног снијега који пада у овом периоду.

Прошлогодишњи фебруарски пун Мјесец - Суперсњежни Мјесец, био је највећи у читавој години.

Такође, Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн биће доста видљивији током фебруара. 

- У фебруару ћемо видјети пет планета, двије након заласка Сунца, а три прије изласка Сунца, Венера и Меркур ће бити видљиви послије заласка, а остале три прије свитања новог дана - наведено је на сајту “Earth Sky”.

Ове године 31. октобра биће видљив и плави Мјесец, појава која ће поново на небу бити видљива тек 2039. године. 

Ова година, такође, донијеће укупно 13 пуних Мјесеца, и то у сваком календарском мјесецу по један, осим у октобру, када ће бити видљив два пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана