Brisel pokreće istragu o „TikToku“

GS
Brisel pokreće istragu o „TikToku“

BRISEL - EU je najavila zvaničnu istragu u vezi sa "TikTokom" zbog navodnih kršenja njegovih obaveza u zaštiti maloljetnika na ovoj mreži, što je u skladu sa novim zakonom o nadzoru nad digitalnim sadržajem /DSA/.

To je druga istraga o velikoj onlajn platformi od kada je Brisel usvojio Zakon o digitalnim uslugama. Prethodno je u decembru pokrenuta istraga o mreži "Iks", čiji je vlasnik tehnološki milijarder Ilon Mask.

Brisel je posebno zabrinut zbog toga što aplikacija za dijeljenje videa možda ne čini dovoljno u suzbijanju negativnih uticaja na mlade ljude, prenio je AFP.

Ključna briga je takozvani efekat "zečije rupe", koji se javlja kada se korisnicima isporučuju videa povezana sadržajem na osnovu algoritma, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Evropska komisija brine i zbog "TikTokovih" alata za verifikaciju starosti, za koje kaže da "možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni".

Komisija je otvorila "formalni postupak za procjenu da li je TikTok možda prekršio" DSA u drugim oblastima, uključujući "transparentnost oglašavanja" i "pristup podacima za istraživače", navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana