Брисел покреће истрагу о „ТикТоку“

ГС
Брисел покреће истрагу о „ТикТоку“

БРИСЕЛ - ЕУ је најавила званичну истрагу у вези са "ТикТоком" због наводних кршења његових обавеза у заштити малољетника на овој мрежи, што је у складу са новим законом о надзору над дигиталним садржајем /ДСА/.

То је друга истрага о великој онлајн платформи од када је Брисел усвојио Закон о дигиталним услугама. Претходно је у децембру покренута истрага о мрежи "Икс", чији је власник технолошки милијардер Илон Маск.

Брисел је посебно забринут због тога што апликација за дијељење видеа можда не чини довољно у сузбијању негативних утицаја на младе људе, пренио је АФП.

Кључна брига је такозвани ефекат "зечије рупе", који се јавља када се корисницима испоручују видеа повезана садржајем на основу алгоритма, што у неким случајевима доводи до опаснијег садржаја.

Европска комисија брине и због "ТикТокових" алата за верификацију старости, за које каже да "можда нису разумни, пропорционални и ефикасни".

Комисија је отворила "формални поступак за процјену да ли је ТикТок можда прекршио" ДСА у другим областима, укључујући "транспарентност оглашавања" и "приступ подацима за истраживаче", наводи се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана