Vještačka inteligencija bi mogla da falsifikuje istoriju

Srna
Vještačka inteligencija bi mogla da falsifikuje istoriju

NjUJORK - Organizacija UN za kulturu (Unesko) upozorila je da bi vještačka inteligencija mogla da podstiče antisemitizam negiranjem Holokausta i falsifikovanjem istorije.

Iz Uneska navode da bi istorijsko tumačenje Holokausta moglo da bude izobličeno i da dovede do porasta antisemitizma ako se etički principi na kojima će počivati korištenje vještačke inteligencije ne sprovedu na međunarodnom nivou.

"Generativna vještačka inteligencija, poput čatbota zasniva se podacima sa interneta, odnosno sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojem je prisutna ljudska pristranost", dodaju iz Uneska.

To bi, kako se navodi, moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda.

"Zbog manjka nadgledanja i moderacije AI programera, alati generativnog AI-ja mogli bi da se treniraju na osnovu podataka sa internet stranica koje negiraju Holokaust", navodi se u izvještaju.

Iz Uneska ističu da AI omogućava da maliciozni akteri falsifikuju sadržaje poput svjedočanstava i istorijskih dokumenata o Holokaustu.

"Lažne fotografije i audiosadržaj koji stvori generativni AI posebno su uvjerljivi mladim ljudima koji se sa takvim sadržajem mogu susresti na platformama društvenih mreža", ukazuju iz Uneska.

Generativni AI modeli, kako se dodaje, imaju i sklonost izmišljanju događaja i istorijskih fenomena ako nemaju dovoljan pristup podacima.

"Ako dopustimo da se razvodne stravične činjenice o Holokaustu, da se izobliče ili falsifikuju putem neodgovornog korištenja AI-ja, riskiramo eksplozivno širenje antisemitizma i postupno smanjenje našeg razumijevanja uzroka i posljedica tih zvjerstava", rekao je generalni direktor Uneska Odri Azule.

Ona je navela da je primjena Uneskovih preporuka po pitanju etičnosti vještačke inteligencije hitno potrebna kako bi mlađe generacije odrasle sa činjenicama, a ne lažima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana