Вјештачка интелигенција би могла да фалсификује историју

Срна
Вјештачка интелигенција би могла да фалсификује историју

ЊУЈОРК - Организација УН за културу (Унеско) упозорила је да би вјештачка интелигенција могла да подстиче антисемитизам негирањем Холокауста и фалсификовањем историје.

Из Унеска наводе да би историјско тумачење Холокауста могло да буде изобличено и да доведе до пораста антисемитизма ако се етички принципи на којима ће почивати кориштење вјештачке интелигенције не спроведу на међународном нивоу.

"Генеративна вјештачка интелигенција, попут чатбота заснива се подацима са интернета, односно садржају који може одвести на криви траг и у којем је присутна људска пристраност", додају из Унеска.

То би, како се наводи, могло довести до погрешног навођења информација о одређеним догађајима и појачавања предрасуда.

"Због мањка надгледања и модерације АИ програмера, алати генеративног АИ-ја могли би да се тренирају на основу података са интернет страница које негирају Холокауст", наводи се у извјештају.

Из Унеска истичу да АИ омогућава да малициозни актери фалсификују садржаје попут свједочанстава и историјских докумената о Холокаусту.

"Лажне фотографије и аудиосадржај који створи генеративни АИ посебно су увјерљиви младим људима који се са таквим садржајем могу сусрести на платформама друштвених мрежа", указују из Унеска.

Генеративни АИ модели, како се додаје, имају и склоност измишљању догађаја и историјских феномена ако немају довољан приступ подацима.

"Ако допустимо да се разводне стравичне чињенице о Холокаусту, да се изобличе или фалсификују путем неодговорног кориштења АИ-ја, рискирамо експлозивно ширење антисемитизма и поступно смањење нашег разумијевања узрока и посљедица тих звјерстава", рекао је генерални директор Унеска Одри Азуле.

Она је навела да је примјена Унескових препорука по питању етичности вјештачке интелигенције хитно потребна како би млађе генерације одрасле са чињеницама, а не лажима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана