Upozorenje: Isključite ovu funkciju na iPhone uređajima vaše djece

GS
Foto: NYP

Roditeljima se savjetuje da deaktiviraju ovu opciju na iPhone modelima svoje d‌jece kako bi povećali bezbjednost.

Posljednja verzija iOS-a, operativnog sistema za Apple uređaje, donijela je zanimljivu opciju pod nazivom NameDrop, koja omogućava korisnicima dijeljenje informacija o kontaktima pomoću jednostavnog približavanja uređaja. Iako ova opcija može biti korisna, posebno za brzu razmjenu podataka, roditelji, posebno oni s d‌jecom, trebalo bi da budu oprezni zbog potencijalnih opasnosti koje ona nosi.

Ova opcija automatski postaje aktivna nakon nadogradnje na najnoviju verziju operativnog sistema i omogućava korisnicima da jednostavno dijele kontaktne informacije, uključujući telefonski broj, e-adresu i sliku, približavanjem svojih uređaja. Policija iz savezne države Ohajo izrazila je zabrinutost zbog toga, naglašavajući da djeca mogu nehotice dijeliti svoje podatke sa strancima.

Roditeljima se savjetuje da deaktiviraju ovu opciju na iPhone modelima svoje d‌jece kako bi povećali bezbjednost. Deaktivacija se vrši putem podešavanja u sekciji AirDrop, gdje treba isključiti opciju "Bringing devices together". Iako postoji mogućnost otkazivanja zahtjeva za razmjenu informacija s drugim uređajima, policija ističe da nije svima jasno kako ta opcija funkcioniše, te preporučuje oprez i deaktivaciju kako bi se izbjegli potencijalni rizici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana