Stižu novi modeli vještačke inteligencije

GS
Foto: Telegram

OpenAI i Meta pripremaju objavljivanje novih modela vještačke inteligencije koji, kako se navodi, mogu da razmišljaju i planiraju, što su ključni koraci ka postizanju nadljudske kognicije u mašinama.

Kompanije OpenAI i Meta najavile su da se pripremaju za pokretanje novih verzija svojih velikih jezičkih modela, sistema koji pokreću generativne AI aplikacije poput ČetGPT.

Meta je saopštila da će u narednim nedjeljama početi sa puštanjem u upotrebu Llama 3, dok je OpenAI, koji podržava Majkrosoft, naznačio da njihov sljedeći model, očekivano nazvan GPT-5, dolazi “uskoro”.

– Marljivo radimo na tome kako da ovim modelima ne samo da govore, već da razmišljaju, planiraju i da imaju memoriju – saopštila je Meta, prenosi Rojters.

Kompanija OpenAI saopštila je da će sljedeća generacija GPT-a pokazati napredak u rješavanju “teških problema” kao što je razmišljanje. Današnji AI sistemi su “stvarno dobri u jednokratnim malim zadacima”, ali su i dalje “prilično uski” u svojim sposobnostima, naveli su iz američke kompanije.

Nadogradnje Meta i OpenAI dio su talasa novih velikih jezičkih modela koje će ove godine pokrenuti kompanije kao što su Gugl, Antropik i Kohere. Dok se tehnološke kompanije takmiče da kreiraju sve sofisticiranije generativne AI softvere koji mogu da oponašaju riječi, slike, kod i video zapise neprimjetno različite od ljudskih, tempo napretka se ubrzava.

Razmišljanje i planiranje su važni koraci ka onome što istraživači iz oblasti vještačke inteligencije nazivaju “vještačka opšta inteligencija” – kognicija na nivou čovjeka, jer omogućavaju četbotovima i virtuelnim asistentima da završe sekvence povezanih zadataka i predvide posljedice svojih akcija.

Naučnici za vještačku inteligenciju u kompaniji Meta navode da trenutni AI sistemi “proizvode riječ za rječju bez razmišljanja i planiranja”. Dodavanje razmišljanja značilo bi da bi AI modeli “pretražuju moguće odgovore”, “planiraju niz akcija” i grade “mentalni model efekta svojih akcija”, piše Biznis.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana