Стижу нови модели вјештачке интелигенције

GS
Foto: Telegram

ОпенАИ и Мета припремају објављивање нових модела вјештачке интелигенције који, како се наводи, могу да размишљају и планирају, што су кључни кораци ка постизању надљудске когниције у машинама.

Компаније ОпенАИ и Мета најавиле су да се припремају за покретање нових верзија својих великих језичких модела, система који покрећу генеративне АИ апликације попут ЧетГПТ.

Мета је саопштила да ће у наредним недјељама почети са пуштањем у употребу Ллама 3, док је ОпенАИ, који подржава Мајкрософт, назначио да њихов сљедећи модел, очекивано назван ГПТ-5, долази “ускоро”.

– Марљиво радимо на томе како да овим моделима не само да говоре, већ да размишљају, планирају и да имају меморију – саопштила је Мета, преноси Ројтерс.

Компанија ОпенАИ саопштила је да ће сљедећа генерација ГПТ-а показати напредак у рјешавању “тешких проблема” као што је размишљање. Данашњи АИ системи су “стварно добри у једнократним малим задацима”, али су и даље “прилично уски” у својим способностима, навели су из америчке компаније.

Надоградње Мета и ОпенАИ дио су таласа нових великих језичких модела које ће ове године покренути компаније као што су Гугл, Антропик и Кохере. Док се технолошке компаније такмиче да креирају све софистицираније генеративне АИ софтвере који могу да опонашају ријечи, слике, код и видео записе непримјетно различите од људских, темпо напретка се убрзава.

Размишљање и планирање су важни кораци ка ономе што истраживачи из области вјештачке интелигенције називају “вјештачка општа интелигенција” – когниција на нивоу човјека, јер омогућавају четботовима и виртуелним асистентима да заврше секвенце повезаних задатака и предвиде посљедице својих акција.

Научници за вјештачку интелигенцију у компанији Мета наводе да тренутни АИ системи “производе ријеч за рјечју без размишљања и планирања”. Додавање размишљања значило би да би АИ модели “претражују могуће одговоре”, “планирају низ акција” и граде “ментални модел ефекта својих акција”, пише Бизнис.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана