Oprez: Booking upozorava na "eksploziju" prevara

GS
Foto: X.com

Buking upozorava da vještačka inteligencija (AI) izaziva "eksploziju" prevara. Šef za bezbjednost na internetu, Marni Vilking, rekla je da je došlo do "povećanja od 500 do 900 odsto" prevara u posljednjih 18 mjeseci.

Ona je rekla da je došlo do posebno značajnog porasta tzv. fišinga, gdje su ljudi prevareni da predaju svoje finansijske detalje - otkako su generativni alati vještačke inteligencije, kao što je ČetGPT, izbili na tržište.

- Naravno, imali smo fišing od početka e-pošte, ali porast je počeo ubrzo nakon što je ČetGPT pokrenut - rekla je ona i dodala da napadači sada koriste AI kako bi daleko bolje oponašali mejlove.

Vilking poziva hotele i putnike da koriste dvofaktorsku autentifikaciju, kao što je unošenje koda koji vam je poslat na telefon, nazivajući to "najboljim načinom za borbu protiv fišinga i krađe akreditiva" prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe je pozvala ljude da budu oprezniji nego ranije kada klikću na linkove. Iako je podatak zabrinjavajuć, Vilking pojašnjava da Buking ipak uspijeva brzo da "uguši" lažne naloge koji nude smještaj.

- Postavili smo AI modele da ih otkrijemo i uklonimo prije nego što bude bilo kakve rezervacije - poručuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana