Oпрез: Booking упозорава на "експлозију" превара

GS
Foto: X.com

Букинг упозорава да вјештачка интелигенција (АИ) изазива "експлозију" превара. Шеф за безбједност на интернету, Марни Вилкинг, рекла је да је дошло до "повећања од 500 до 900 одсто" превара у посљедњих 18 мјесеци.

Она је рекла да је дошло до посебно значајног пораста тзв. фишинга, гдје су људи преварени да предају своје финансијске детаље - откако су генеративни алати вјештачке интелигенције, као што је ЧетГПТ, избили на тржиште.

- Наравно, имали смо фишинг од почетка е-поште, али пораст је почео убрзо након што је ЧетГПТ покренут - рекла је она и додала да нападачи сада користе АИ како би далеко боље опонашали мејлове.

Вилкинг позива хотеле и путнике да користе двофакторску аутентификацију, као што је уношење кода који вам је послат на телефон, називајући то "најбољим начином за борбу против фишинга и крађе акредитива" преноси Би-Би-Си.

Такође је позвала људе да буду опрезнији него раније када кликћу на линкове. Иако је податак забрињавајућ, Вилкинг појашњава да Букинг ипак успијева брзо да "угуши" лажне налоге који нуде смјештај.

- Поставили смо АИ моделе да их откријемо и уклонимо прије него што буде било какве резервације - поручује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана