„Metu“ tužili da je svjesno kreirala sadržaje koji kod dece izazivaju zavisnost

Tanjug
„Metu“ tužili da je svjesno kreirala sadržaje koji kod dece izazivaju zavisnost

SAN FRANCISKO - Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu platforme „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Votsap“, namjerno je dizajnirala te platforme i ažurirala ih tako da maloljetni korisnici postanu zavisni od sadržaja koji na njima pronađu, kao i da im se ne brišu nalozi, uprkos tome što je za korišćenje tih platformi potrebno biti stariji od 13 godina, navodi se u tužbi koju su zajednički podnijeli tužioci 33 američke savezne države.

U tužbi se navodi da je „Meta“ znala i da nije javno govorila o tome da je primila na milione pritužbi na to što mlađi od 13 godina imaju naloge na tim mrežama, ali da je onemogućila korišćenje za samo dio njih, prenosi Gardijan.

Veliki broj maloljetnih korisnika bio je ''javna tajna'' unutar kompanije, navodi se u tužbi.

U jednom primjeru, tužba se poziva na interni niz imejlova u kojem zaposleni raspravljaju o tome zašto četiri naloga 12-godišnje djevojčice nisu izbrisana nakon pritužbi majke djevojčice u kojoj je navela da njena ćerka ima 12 godina i zahtijevala da se njeni nalozi uklone, pri čemu su zaposleni na kraju zaključili da na te naloge nije obraćana pažnja zbog toga što nije bilo moguće ''sa sigurnošću utvrditi da su korisnici maloljetni''.

U tužbi se navodi da „Meta“ u svakom trenutku ima oko dva i po miliona prijava o nalozima maloljetnika.

Pored toga, u tužbi se navodi da „Meta“ svjesno kreira proizvode i sadržaje koji izazivaju zavisnost i koji su štetni za djecu, kao i da platforme poput „Instagrama“ dovode čak i do anoreksije.

Gardijan podseća da je uzbunjivačica Frensis Hogen ranije govorila o tome, kao i o tome da „Meta“ namjerno sadržajima koji izazivaju zavisnost targetira mlađe od 18 godina.

Jedan neimenovani izvršni direktor "Fejsbuka“ je u jednom od internih mejlova 2019. napisao da bi odustajanje od tinejdžera značilo i nanošenje štete poslovanju kompanije.

„Meta“ je saopštila da tužba pogrešno predstavlja njen rad, navodeći da kompanija pruža više od 30 alata za pomoć tinejdžerima i njihovim roditeljima, kao i da verifikacija uzrasta korisnika predstavlja ''složen industrijski izazov''.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana