„Мету“ тужили да је свјесно креирала садржаје који код деце изазивају зависност

Танјуг
„Мету“ тужили да је свјесно креирала садржаје који код деце изазивају зависност

САН ФРАНЦИСКО - Компанија Мета, у чијем су власништву платформе „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Вотсап“, намјерно је дизајнирала те платформе и ажурирала их тако да малољетни корисници постану зависни од садржаја који на њима пронађу, као и да им се не бришу налози, упркос томе што је за коришћење тих платформи потребно бити старији од 13 година, наводи се у тужби коју су заједнички поднијели тужиоци 33 америчке савезне државе.

У тужби се наводи да је „Мета“ знала и да није јавно говорила о томе да је примила на милионе притужби на то што млађи од 13 година имају налоге на тим мрежама, али да је онемогућила коришћење за само дио њих, преноси Гардијан.

Велики број малољетних корисника био је ''јавна тајна'' унутар компаније, наводи се у тужби.

У једном примјеру, тужба се позива на интерни низ имејлова у којем запослени расправљају о томе зашто четири налога 12-годишње дјевојчице нису избрисана након притужби мајке дјевојчице у којој је навела да њена ћерка има 12 година и захтијевала да се њени налози уклоне, при чему су запослени на крају закључили да на те налоге није обраћана пажња због тога што није било могуће ''са сигурношћу утврдити да су корисници малољетни''.

У тужби се наводи да „Мета“ у сваком тренутку има око два и по милиона пријава о налозима малољетника.

Поред тога, у тужби се наводи да „Мета“ свјесно креира производе и садржаје који изазивају зависност и који су штетни за дјецу, као и да платформе попут „Инстаграма“ доводе чак и до анорексије.

Гардијан подсећа да је узбуњивачица Френсис Хоген раније говорила о томе, као и о томе да „Мета“ намјерно садржајима који изазивају зависност таргетира млађе од 18 година.

Један неименовани извршни директор "Фејсбука“ је у једном од интерних мејлова 2019. написао да би одустајање од тинејџера значило и наношење штете пословању компаније.

„Мета“ је саопштила да тужба погрешно представља њен рад, наводећи да компанија пружа више од 30 алата за помоћ тинејџерима и њиховим родитељима, као и да верификација узраста корисника представља ''сложен индустријски изазов''.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана