Meta mora platiti kaznu

GS
Foto: Facebook

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je da je kaznila američku kompaniju Meta i njenu istoimenu evropsku podružnicu s 3,5 miliona eura zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram i njihovim upravljanjem.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenosi ANSA.

Osim toga, Meta nije osigurala korisnicima odgovarajuću komunikaciju i mogućnost žalbe kada su njihovi nalozi na Fejsbuk i Instagramu suspendovani, navodi regulator.

Ovo nisu prvi problemi za američku tehnološku kompaniju u Evropi pošto je 16. maja Evropska komisija (EK) saopštila da je pokrenula istragu kako bi zaključila da li je Meta prekršila pravila o zaštiti maloljetnika, piše B92.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuk i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da potaknu poremećaje ponašanja i zavisnost kod d‌jece, kao i da razviju takozvani efekt zečije rupe, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana