Мета мора платити казну

GS
Foto: Facebook

Италијанска агенција за заштиту конкуренције објавила је да је казнила америчку компанију Мета и њену истоимену европску подружницу с 3,5 милиона еура због непоштених пословних пракси у вези са стварањем налога на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм и њиховим управљањем.

Како се наводи у образложењу одлуке, корисници Инстаграма приликом процеса регистрације нису добили јасне информације о прикупљању и обради њихових података у комерцијалне сврхе, преноси АНСА.

Осим тога, Мета није осигурала корисницима одговарајућу комуникацију и могућност жалбе када су њихови налози на Фејсбук и Инстаграму суспендовани, наводи регулатор.

Ово нису први проблеми за америчку технолошку компанију у Европи пошто је 16. маја Европска комисија (ЕК) саопштила да је покренула истрагу како би закључила да ли је Мета прекршила правила о заштити малољетника, пише Б92.

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, ЕК је забринута због тога што системи Фејсбук и Инстаграма, укључујући њихове алгоритме, могу да потакну поремећаје понашања и зависност код д‌јеце, као и да развију такозвани ефект зечије рупе, односно појаву да апликација кориснике преплављује сличним садржајем ако покажу интерес за одређену тему.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана